środa, 29 maja 2019

Insulinooporność. Szybkie dania. Spędzaj mniej czasu w kuchni


Słowo "dieta" każdemu kojarzy się inaczej. Moim zdaniem mniej agresywnie brzmi określenie "zdrowe jedzenie". Wolę tak. Słowo dieta na mnie działa jak płachta na byka. Dla mnie osobiście pod tym słowem kryje się moc wyrzeczeń i godzin spędzonych na gotowaniu skomplikowanych a zarazem dość drogich dań. Z pewnością można to jakoś pogodzić, gdy gotuje się tylko dla jednej osoby. Kuchenne rewolucje nabierają zupełnie innego wyrazu, gdy za chwilę z pracy ma przyjechać głodny mąż, a dzieci godzinami zastanawiają się na co mają ochotę. Życie. Moi Drodzy. Życie.


Zawsze sceptycznie podchodziłam do takich poradników. Nie umiałam z nich korzystać, gdyż dania były mało apetyczne, skomplikowane i ciężko było o pewne produkty w mniejszej miejscowości. I wychodziło na to, że dania były poza moim zasięgiem. 

Tak około marca postanowiłam ponownie zaryzykować z dopiero co wydanym poradnikiem "Insulinooporność. Szybkie dania." autorstwa Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej. I tu pojawiło się miłe zaskoczenie. Po tak krótkim czasie nie byłam w stanie skorzystać ze wszystkich przepisów, bo mamy ich tu ponad 200, jednak kilka kuchennych eksperymentów już za nami. Testerzy (czytaj: mąż i dzieci) zadowoleni z nowych dań. I tak to się zaczęło i nie wiem kiedy i czy się skończy, bo w poradniku mamy jadłospisy na 3 miesiące, dania w wersjach wegańskich i wegetariańskich. Autorki pomyślał też o tych, którym nie jest po drodze z daniami z mięsem i praktycznie każdy przepis występuje w dwóch wersjach: dla tych co jedzą wszystko i roślinożerców. Zazwyczaj jest to kwestia zastąpienia jednego składnika. Smacznie to brzmi, prawda. 




Jeśli jeszcze nie zachęciłam was do jej zakupu, to działam dalej. Każdy przepis składa się z 5 podstawowych składników. Bo zadaniem tego poradnika jest pomoc wszystkim zapracowany, zmęczonym czy też tym co nie lubią godzinami stać przy garach a błyskawicznie przyrządzać potrawy zgodnie z zasadami żywienia insulinoopornych. Na mieście bardzo rzadko jemy. Lubię wiedzieć co jedzą moje dzieci. Dla mnie to kluczowa wiedza. Dzięki temu poradnikowi i wy zrezygnujecie z częstego jedzenia poza domem. Kuchenne doznania przeniesiecie do swojego domu. Z przepisów tych mogą korzystać nie tylko ci co cierpią na insulinooporność. Ty też możesz jeść z niskim indeksem glikemicznym. Zdrowe nawyki w odżywianiu trzeba pielęgnować od samego początku.




Jeśli jeszcze nie wiesz czym jest insulinooporność, to autorki w podręczniku zamieściły podstawowe informacje o tej chorobie. Jak ją zdiagnozować, co zrobić, żeby poczuć się lepiej, jak leczyć insulinooporność. Taka fajna pigułka tego co może nas czekać, ale niekoniecznie. Wszystko zależy od tego czy zdecydujemy się już teraz na zdrowe i pyszne dania, przyrządzane w domowym zaciszu. W poradniku została też zamieszczona lista produktów, z których warto korzystać przygotowując posiłki dla siebie i swoich najbliższych. Nie wiedziałam, że najlepiej jeść ziemniaki ugotowane dzień wcześniej.

Na dłużej zatrzymałam się na rozdziale z własnymi mieszankami przypraw. Mamy tu 13 mieszanek przypraw, które z łatwością ułatwią gotowanie. Jak autorki same twierdzą "w każdej łyżce przyprawy będziesz miał całą gamę smaków."



Porcję przepisów dla insulinoopornych znajdziemy już w księgarni.
Dzięki miłej współpracy z wydawnictwem Feeria powstał wpis. Dziękujemy. 


Autor: Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska

Data wydania: 15 maja 2019
Liczba stron: 408
Oprawa: miękka 
Wydawca: Feeria 
Cena detaliczna: 39,90 zł

20 komentarzy:

  1. podoba mi się pomysł wstawiania przepisów, które się różnią jednym czy dwoma składnikami by uzyskać danie mięsne i bezmięsne. To bardzo użyteczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak w ciąży dowiedziałam się, że najprawdopodobniej mam cukrzycę ciążową. Kiedy diabetolog zaczęła wymieniać czego nie mogę jeść, to byłam przerażona. Na szczęście nie było tak tragicznie jak na początku mogło się wydawać. Dobrze, że są takie książki z przepisami dopasowanymi do konkretnych schorzeń. Na początek, po diagnozie, jak znalazł, aby złapać nowy rytm jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta książka to skarbnica pomysłów na zdrowe posiłki. Z nią z pewnością dieta nie będzie nam straszna.

      Usuń
  3. szybkość i łatwość w przyrządzaniu posiłków to dla wielu kluczowa sprawa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie przepisy na obiady i ja bardzo sobie chwalę.

      Usuń
  4. Niby mam insulinooporność, ale - jak twierdzi mój lekarz - "nietypową". W wynikach jest - natomiast objawów nie odczuwam, nie przekłada mi się na wagę i ogólne samopoczucie. Odnośnie diety dostałam zalecenie "jeść wszystko, co chcę" - bo wprowadzenie jakichkolwiek ograniczeń powodowało u mnie jeszcze większy spadek masy ciała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie takie przepisy znajdują się w tym poradniku.

      Usuń
  5. Kuchnia to moje królestwo i nie chcę sędzać mniej czasu w kuchni, to tak żartem. Temat na czasie i fajnie, że pojawiła się kolejna pomocna pozycja książkowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię zrobić coś pysznego dla rodziny. Jednak przy dwójce dzieci trzeba ułatwiać sobie troszkę życie.

      Usuń
  6. Czasem można coś ugotować i szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą książką zdecydowanie części tak można.

      Usuń
  7. Dla mnie również liczy się szybkość i łatwość przygotowania potraw. Przy 3 dzieciaków, pracy i ogarnianiu domu każda chwila na wagę złota :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa książka, muszę się za nią rozejrzeć, bo mam IO i kompletnie nie mam pomysłu jak gotować

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajna książka- zaciekawiłas mnie- świetne propozycje i warto poczytac

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie książki są super zwlaszcza jak dostaje się diagnozę i trzeba zmienić dietę

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...