wtorek, 8 listopada 2022

Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie

W tym momencie możesz sobie zrobić pauzę na zaparzenie filiżanki herbaty.

Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie.

Bardzo często nie wiemy w którą stronę iść, by kupić faktycznie dobrą i sprawdzoną herbatę. Wypadałoby zacząć od edukacji, dlatego też mam dla was książkę, która jest zachwycającym przewodnikiem po świecie herbaty zarówno dla zaawansowanych, jak i dla początkujących miłośników tego naparu, Bo, gdy nagle uznamy, że herbata, którą pijemy jest niskiej jakości i chcemy czegoś więcej- nie wiemy czego szukać, by ten stan rzeczy zmienić. Tym razem mam dla was prawdziwe herbaciane kompendium, wypełnione informacjami, o których nie mieliście pojęcia.

Dzięki właśnie tej pozycji rozpoczniecie fascynującą podróż, której nigdy nie będziecie chcieli kończyć. Wędrówka przez świat herbaty na pewno będzie smaczna. Wystarczy tylko czytać po kolei krok po kroku, a autorka przeprowadzi cię przez różne aspekty czajowego uniwersum. Anna Brożyna zapoznać cię z historią, aby zrozumieć, dlaczego ten napój jest u nas spożywany w taki a nie inny sposób. W naszym kraju widzimy dwa trendy historyczne dotyczące wiedzy herbacianej. Angielski i rosyjski. Stosując oba sposoby można otrzymać dobry napój. 



Bo herbata nie musi być cierpka. Wcale nie trzeba jej smaku maskować innymi składnikami. 

Od drzewa herbacianego po kubek

Herbata jest zimozielona i rośnie na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy. Potrzeba około 5 kg świeżych liści, aby wyprodukować kilogram herbaty. W Indiach jedna osoba jest w stanie zebrać średnio od 30 do 50 kg liści dziennie. Ręcznie zbieranie liści jest pracą ciężką, ale nie da się ukryć, że jest to najlepsza metoda. A zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób sprowadzana jest do kraju? 

Skoro będziemy już wiedzieć, czym jest herbata, następny rozdział podpowie w jakim naczyniu możemy ją przygotować. Zaczyna się on małym pakietem startowym, czyli garścią informacji na temat tego, w co powinien się zaopatrzyć początkujący herbaciarz, który nie chce za dużo inwestować. 

Parzenie herbaty może być tak proste lub tak skomplikowane, jak tego potrzebujesz. Liście w odpowiedniej ilości i woda o odpowiedniej temperaturze. W pozycji mamy opisany sposób parzenia, który jest popularny u nas. W tym przypadku jest to użycie mniejszej ilości liści i większej ilości wody. Jednak szerokie spektrum propozycji obejmuje zarówno podstawowe sposoby, jak i małą podróż po globie, dzięki czemu dowiemy się, jakie są metody parzenia w różnych krajach. 

Przygotuj swój zestaw do parzenia herbaty, bo herbata to nie tylko liście czy akcesoria. To kultura krajów, z których ona pochodzi i w których zajmuje ważne miejsce, ich język, historia wojen, sztuka, muzyka, ceremonie, jedzenie, skupienie i tak dalej. 

Pita w każdym zakątku globu ma swoje miejsce i w naszych domach. Być może w słoiku z torebkami, a może na specjalnie wydzielonej półce pełnej puszek i zapachów. Niezależnie, czy pijemy ją z przyzwyczajenia od młodości, czy z namysłem i uwagą, wielu z nas po prostu nie może bez niej żyć. 

Drobne liście, które wyglądają niepozornie, a skrywają całą gamę smaków i aromatów. 


Wydawnictwo: Znak 

Autor: Anna Brożyna 

Ilość stron: 320

Cena katalogowa: 59,99 zł 

Data publikacji: sierpień 2022 


#partnerem wpisu jest Wydawnictwo Znak 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...